top of page
Foto van schrijverJelmer Jasken

Vastgoedbeleggers aarzelen bij investeringen in verduurzaming

Veel particuliere vastgoedbeleggers vinden de kosten van verduurzaming van hun panden te hoog in verhouding tot de baten. Uit onderzoek van Handelsbanken onder ruim 750 particuliere vastgoedbeleggers blijkt dat de bereidheid om te investeren laag is. 



Een lage bereidheid tot investeren in energielabels

Bijna twee derde, ofwel 65%, van de verhuurders wil geen geld steken in het verbeteren van het energielabel. Deze bereidheid neemt wel toe naarmate het energielabel lager wordt. Van de ondervraagde verhuurders bezit zo’n 41% panden met minimaal energielabel B, waarvan 28% bereid is te investeren in een beter energielabel. Bij panden met energielabel C is dit percentage 38%.


Het probleem ligt vooral bij de kosten-baten analyse. Ongeveer de helft van de beleggers met energielabel C of lager vindt dat de kosten van verduurzaming niet opwegen tegen de baten. Daarnaast wil ruim een kwart van de beleggers niet investeren, omdat ze hun panden van plan zijn te verkopen. Verder vindt 27% van de bezitters van panden met energielabel C of D en 17% van panden met labels E, F of G hun panden al duurzaam genoeg. Daar zit natuurlijk wel enig verbetering in.


Strengere wetgeving vanaf 2030

Vanaf 2030 mogen woningen met een slecht energielabel (E, F of G) niet meer verhuurd worden. Particuliere verhuurders zullen dus voor die tijd hun panden moeten verduurzamen om ze te kunnen blijven verhuren. 


Regiodirecteur van Handelsbanken Nederland merkt op: “Het is opvallend dat de noodzaak om energielabels van woningen te verbeteren nog niet door iedereen gezien wordt.” Energiezuinige panden zijn gewild en kunnen vaak voor een hogere huurprijs verhuurd worden. Op de lange termijn spelen de verkoopbaarheid en financierbaarheid van een pand ook een rol.



Verschillende klimaatrisico’s

Bijna de helft (46%) van de particuliere vastgoedbeleggers ziet klimaatrisico’s zoals overstromingen of funderingsschade voor hun panden. Deze risico’s worden het vaakst gezien bij panden in Zeeland of in het buitenland. Beleggers in Gelderland zien dergelijke risico’s het minst. Een bijna even grote groep ziet echter helemaal geen klimaatrisico’s. Zo’n 11% heeft geen kennis van deze risico’s, waarvan de helft het ook niet eens wil weten.


Het klimaatlabel als discussiepunt

Particuliere vastgoedbeleggers zijn verdeeld over het nut van een klimaatlabel, dat aangeeft in welke mate een pand klimaatrisico’s loopt. Volgens 35% is zo’n klimaatlabel overbodig, terwijl 51% het hier niet mee eens is. Ruim de helft vindt dat een klimaatlabel mee moet wegen in de waardebepaling van een pand.


Een meerderheid (56%) verwacht geen waardedaling door klimaatrisico’s, hoewel 21% hierover onzeker is. Beleggers die klimaatrisico’s zien, denken vaker dat de waarde van hun vastgoed daalt dan degenen die geen risico veronderstellen (29% tegenover 16%).


De bereidheid om in verduurzaming te investeren is momenteel niet hoog. Handelsbanken Nederland verwacht echter dat dit nog zal veranderen. “Vanuit banken worden steeds meer voorwaarden gesteld aan het energielabel bij (her)financiering,” zegt Hegge.


Maatwerkadvies voor jouw panden als vastgoedbelegger

Wil je als vastgoedbelegger zorgen dat jouw panden klaar zijn voor de toekomst? Vraag dan een maatwerkadvies aan bij Ecocert. Dit kun je doen door ons contactformulier in te vullen. Wij helpen je met gericht en toepasbaar advies over investeringskosten, besparingen en terugverdientijden.


Voor elk object kunnen we zowel het huidige als het mogelijke energielabel berekenen, waardoor alle relevante gebouwinformatie direct beschikbaar is. Op deze manier kun je weloverwogen beslissingen nemen om je vastgoed op een duurzame manier te optimaliseren, ondersteunend door ons deskundige energieadvies.

bottom of page